Jak na design kaligrafie 1: Písmo jako grafický prvek


autor: Anežka Peroutka

Naučte se, jak psaní rozvrhnout na stránce. S čím v návrhu můžete pracovat? Cvičení na konci článku. Písmo tvoří svébytný grafický prvek. Narozdíl od tvarů a čar má jasně danou orientaci – má vršek a spodek. Kaligrafie, ruční písmo, má mnoho dalších parametrů jako sklon, tmavost, dotahy, účaří,…). Začněme ale popořádku. Bod, linie a plocha. Jdeme na to.

Bod ~ písmeno


Jako nejmenší grafický prvek – bod – si v kaligrafii určíme písmeno. Když napíšeme jedno písmeno a nepřidáme vedle něj žádné další, zůstává osamocené jako bod.

Kaligrafické dílo s názvem Infinito


Samostatné písmeno funguje jako bod, když je v dostatečně malé velikosti vzhledem k celku. Když je písmeno vzhledem ke stránce větší, už se na něj pohlíží jako na komplexní tvar plný linií, úhlů apod.

Pismena, rustika, rustická kapitála psaná štětcem

Linie ~ řádek


Více slov v řádku vytvoří linii. Může být rovná i vlnitá, stočená do spirály nebo proplétající se. Jsme zvyklí psát do rovného řádku, ale nemusí tomu tak být. Zde příklad, kdy tvar linie dokresluje příběh obrazu: linie hřbetu koně.

Kaligrafické dílo s názvem Ve stáji koně dupou

Plocha ~ textové pole


Tvar zaplněný textem tvoří grafický prvek. Má různou texturu podle zvoleného písma. Nejsnazší tvar k napsání je obdélník s nepřesnými okraji. Pokud dbáme na geometrickou přesnost okrajů a správné zalamování slov a slabik, tak je to obtížnější, neb se musíme s koncem přesně trefit. Někdy ale není potřeba vyžadovat přesné okraje a necháme je rozechvělé.

Kaligrafické dílo rukopis Boženy Němcové

Cvičení


Vyzkoušejte si navrhování layoutu, kompozice kaligrafie. Můžete si návrhy nakreslit tužkou. Zajímavější a pro cvičení efektivnější ale je vytvořit si bod/line/plochu fyzicky a pak si s nimi na papíru posouvat.


1) Vezměte si černý nebo jinak tmavý papír. Nejlépe tvrdý.
2) Vystřihněte z něj malé čtverečky (=body). Nebo použijte děrovačku a vzniknou vám body kulaté. Vystřihněte nebo řezákem nařežte proužky reprezentující řádky textu (=linie). Měly by být tak široké, totiž vysoké, aby odpovídaly výšce řádku, ve kterém plánujete psát (střední výška písmene). Nakonec můžete vystřihnout obdélníky nebo jiné tvary představující textová pole (=plochy).
3) Připravte si bílý papír.
4) Na bílý papír umisťujte grafické prvky a zkoušejte, jaké kompozice vás oslovují. Vytvořte jich několik. Foťte si je na mobil, kde si je pak můžete zpětně prohlížet a tvořit podle nich.

Kompozice linie bod plocha layoutKompozice linie


5) Podle návrhu napište svou kaligrafii. Nemusí to hned být veledílo s navazujícím textem. Teď jde o trénink kompozice.
6) Zkuste to někdy zas. Kompozice je těžká. Cvičení ale pomáhá. Držím vám palce :)

Další teorii k designu kaligrafie si ukážeme na kurzu Kaligrafie při svíčkách 27. ledna.

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook