Poznej perko s hrotem


autor: Anežka Peroutka

Kap ka, kapka černočerného inkoustu. Jak pomaloučku stéká po perku a padá zpátky do lahvičky. Kap  kap. Ani nemusím psát, abych se cítila jako středověký písař v pohádce. Kap  kap. Ale psát chci. Krásně. A tak prozkoumávám nástroj, abych věděla, jak s ním můžu psát, aby se písmenka, skoro sama, linula z jeho špičky.

Dívejte se a pozorujte, tady píšu, čeho byste si měli všimnout:

Kaligrafova špičatá zbraň

Perek s hrotem je mnoho typů, mnoho značek, mnoho tvrdostí. V Česku je k dostání několik druhů. Pro kaligrafii doporučím 3 typy perek a to: Leonardt 40 (modré baňaté), Leonardt G (velmi měkké) a Leonardt 111 EF (tvrdé).

S perky s hrotem můžete psát písma např. typu Copperplate a Spencerian. Všechna ta kouzla na papíře vycházejí z tlaku – k tomu za chvilku.

Kovová dvojčata

Perko, které má na konci špičku a ne plošku, má uprostřed mezírku, jež odděluje dva kovové plátky, které ve spojení vytvoří špičku. Ale to, že jsou rozdělené je extra důležité! Díky tomu, když na perko přitlačíme, se rozevře a my tak můžeme psát silnou linku. Vyzkoušejte!

Tlačím, tlačím, ale dělám to správně?

Ano, na perko s hrotem se MŮŽE tlačit. Ale ne vždycky a do všech směrů. To je ten zádrhel, na který naráží většina začínajících kaligrafů. Když píšeme perkem s hrotem, tlačí se pouze ve směru násadky. Stačí si tohle uvědomit a vyzkoušet a rázem se vám bude psát líp :) Rovnejte si násadku ve směru sklonu písma a jeden velký skok ve své kaligrafické cestě máte za sebou :)

Na prvním obrázku jsem psala s perkem tak, že násadka byla stejně jako sklon písma. (Podívejte na silnou linku u písmene p a srovnejte ji s dřevěnou násadkou – jsou rovnoběžné.)
Na druhém obrázku násadka směřuje úplně jinam a vůbec nedbá sklonu písma. Proto jsou silné části podivně rozmístěny a nevypadá to nijak pěkně.

Je to o sklonu. Sledujte, kam směřuje násadka!

Více tipů

Další vychytávky můžete odkoukávat od kaligrafů na Instagramu a nebo se přijďte naučit správnou techniku na kurz. Sdílete své nové psaní s hashtagem #kaligrafujeme a učte se od ostatních :)

S láskou k písmu,

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook