Jak trénovat kaligrafii cestou do práce


autor: Anežka Peroutka

Víte, že se dá kaligrafie trénovat na ulici, třeba cestou do práce? Teda spíš tak trénovat používání jednoho z nejdůležitějších nástrojů pro kaligrafii ;) Mám pro vás tip, jak se v kaligrafii zlepšovat, aniž byste sáhli po peru a papíru.

Cesta z města, cesta do města

Je-li cestování součástí vašeho dne a bije-li zároveň vaše srdce pro písmo, tak je čas přesouvání z místa na místo ideální příležitost zlepšovat se v kaligrafii. Jednoduše :)

Podívejte:

Tahle ligatura je z plakátu ze zastávky. Stačí se dívat, pozorně sledovat, co máme kolem sebe. Díky tomu totiž můžeme trénovat ty naše dva poklady :)

Oči

Chceme pěkně psát, že? Abychom se zlepšovali, tak musíme vědět v čem se máme zlepšovat. A na to potřebujeme mít pěkně vytrénované oči. Aby hned viděly, že to óčko je na téhle straně zploštělé, že velké Há opravdu nemá svislé dříky ;) A podobně. Toho, čeho si mají oči všímat, je mnohem víc. A také je to mnohem složitější než jedno jediné písmenko; například srovnávání mezer mezi písmeny na celé Á-trojce.

Tak jim pomáhejme, nechtějme po nich zázraky hned, ale cvičme si je. Třeba takhle:

Jak?

Ukážu to na příkladu svých obvyklých činností. Myslím, že se v nich najdete.

Jdu si koupit zázvor na čaj do obchodu. Jdu pěšky a míjím jeden obchůdek za druhým (vývěsní štít, 2: reklama před kavárnou), jdu kolem zastávky, která už z dálky svítí (plakáty). Taky si všimnu, že v Olomouci mají názvy ulic jiným písmem než v Praze nebo Curychu (cedule s názvem ulice). A jéje, v tom obchodě mají taky čokoládu a tolik krásných vinných etiket (1–‍∞: obaly). A to je teprve cesta tam.

Další fázový trénink přichází na řadu v autobuse. Když jede po české dálnici, tak míjíme jeden billboard, druhý (billboardy). A na něm krásné a otřesné použití písma. Ale i to „špatné“ nám trénuje oči, to neopomeňme.

Na návštěvě u kamarádů plánujeme hory (nástěnný kalendář – Slyším: „Aha, takovou sedmičku jsem ještě neviděl a že jde takhle pod řádek*?“)

A taky mají knihovnu! Těch titulů a zajímavých témat! (hřbety knih)

Chodím spíše kolem restaurací, než dovnitř, ale taky je na co se koukat :)
Jak to máte vy? Díváte se kolem sebe? Trénujete si oči? Nebo dneska začnete?

*Číslice jsou verzálkové nebo minuskové (skákavé). Právě ty druhé mají nestejnou výšku a mohou přesahovat řádek a to buď dole (sedmička aj.) nebo nahoře (šestka aj.).

Příklady pozorování

Všechny fotky byly pořízeny ve veřejném prostoru.

S láskou k písmu,

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook