Rychlost psaní 1


autor: Anežka Peroutka

S psaním je to stejné jako s pečením piškotové rolády. Když se pustíme do pečení moučníku, kterého není nikdy dost, začínáme většinou šleháním sněhu, že? A metly se otáčejí neuvěřitelnou rychlostí, aby byl sníh pěkně nadýchaný a tuhý. Ale pak! Když postupně přidáváme sypkou mouku a cukr a pro vůni špetku skořice, tak mícháme jen zlehounka, pomalu, opatrně, aby sníh zůstal stále pěkně nadýchaný. Všimli jste si? Na začátku míchám o sto šest, protože si to tak bílky žádají, ale potom zpomalím a jen velmi pomaloučku přimíchávám další suroviny. Když míchám odlišné věci, míchám jinak rychle a stejně tak u písma. Jsou písma rychlá, jako bílky, kdy můžu uhánět jako o závod a pak písma pomalá, která zkrátka potřebují více času, protože kdyby ho nedostala, nebudou tak pěkná a budou působit trošku odflákle.

No a tak jaká písma jsou rychlá a jaká pomalá? A která to jsou?

V prvním článku na toto téma se podíváme obecně na rychlost, ve druhém na písma pomalá a ve třetím na rychlíky.

Rozpuštění iluzí v inkoustu

Srovnáme si dva začínající kaligrafy. Katka je z dneška a David ze začátku 20. století, třeba jeden ze žáků Edwarda Johnstona.

Před sto lety se David mohl učit například pozorováním svého mistra přímo při práci. Viděl, jak si připravuje nástroje, jak dbá na správné rozmíchání barev,…
Kdežto Katka na kaligrafii natrefila na Instagramu. Dívala se na videa od všelijakých kaligrafů ze světa, líbilo se jí, jak to všechno krásně plyne, jak to jde hladce a jednoduše. Užívala si ten pohled na ladná písmenka :)

Jenže Katka má velkou nevýhodu, protože vidí jen ten malý čtvereček videa, ale ne celý obrázek. Ale není to její chyba, to ne. Jen je to trošku nešťastné zmatení. Protože když se Katka rozhodne pustit se do kaligrafie po svém, najednou zjistí, že to vůbec není tak hlaďounké; když píše rychle, tak se jí to vůbec nelíbí a celkově je z toho jen nešťastná, protože prostě „Proč mi to nejde tak jako vostatním?“

Milá Katko a všichni další začínající kaligrafové,

drtivá většina videí na sítích je zrychlená. Jasně, že vy to víte. Ale myslím, že netušíte jak moc jsou zrychlená. Někteří ti obdivovaní super-kaligrafové píšou t á á á k p o m a l u. Ale oni vědí, že na videa, kde napíšou dvě písmenka za minutu, by se koukali asi jen skalní fanoušci kaligrafie. Proto se videa zrychlují. A je to v pořádku, jen na to nezapomínejme :)

Dala jsem dohromady svá videa psaní z minulých let, sestřih jsem nahrála na YouTube, tak se můžete podívat*, jak pomalu jsem psala a píšu i teď. Je to pomalejší než jste čekali?

Na čem rychlost závisí?

To je teda zapeklitá otázka! Odpověď se odvíjí od několika bodů:

  1. Jakým písmem píšu.
  2. Kterým písmem píšu.
  3. Pro koho píšu.
  4. Má-li to být dokonalé.
  5. Co je mi přirozené.
  6. Jakým nástrojem píšu.
  7. Na co píšu.
  8. Stačí položit tu osmičku naležato.

Příklad č. 1:

Píšu dnes-moderní skákavou a nepravidelnou verzí (2) písma typu Copperplate (1). Píšu vzkaz kámošce (3, 4), že ji zvu na návštěvu na kafe a roládu. Píšu perkem Leonardt (6), moc to s ním neprožívám, prostě se mi s ním píše dobře a užívám si to (4) :) A píšu na hladký papír Color Copy, 120 gramáž (7).

To klidně píšu hodně svižně :)

Příklad č. 2:

Kamarádovi k narozeninám (3, 4) píšu estonskou písničku, kterou hrává na ukulele. Zmínil se mi o tom, že něco takového by se mu líbilo, kdyby byla napsaná na listech rákosu (6, 7), že by si to tak zavěsil na stěnu.

Hohó, tyjo! Tak na tom si chci dát fakt záležet! Pospíchat nebudu, vždyť to ani nejde, do listu bych se asi zapíchla, kdybych psala rychle. Takže v tomhle případě pěkně zvolním.

A tu rychlost si můžu teda zvolit?

No, jasně že tu pozvánku na návštěvu, na kafe můžu psát pomaloučku, protože ji chci mít nejkrásnější. To ano. Dokonce i na listy rákosu můžu psát rychle, ale kovovým perkem by to kvůli trhání vypadalo otřesně. Ale můžu psát štětcem, to by rychle šlo :) Ale tomu zas musím upravit styl písma. Je to tak komplexní!

Ale vyzkoušejte to. Zkuste psát rychle a zkuste psát pomaloučku. V dalších článcích na toto téma vám vysvětlím blíž, proč některá písma jsou rychlá a některá pomalá, a jaká to jsou.

S láskou k písmu a roládám,

https://youtu.be/lZnfFDiNLgw

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook