Manuskripty on-line


autor: Anežka Peroutka

Z čeho se učit písma? Nejlépe z originálů přece :) Nejlépe ručně psaných. Jaké všechny výhody má studování manuskriptů a kam za nimi, to si přečtěte v tomhle článku:

Nadechni se historie

Dveře staré knihovny skřípají, jako kdyby je namazali naposled po dopsání poslední ručně psané knihy ze svého fondu… Je tu šero a trochu chlad. A je to vůně, nebo spíš zápach starých listů? Nemůžu se rozhodnout. Hřbety stoletých knih jako kdyby volaly po znovuvkročení do světa. Inkoust uvnitř svazků zamčený je dávno dávno zaschlý. Občas odevzdal svou barvu protější stránce, se kterou se mazlí od posledního zavření knihy. Kdy to bylo naposledy?

Manuskript a jeho přednosti

Rukopis, pěkně po česku. Co víc si dnešní kaligraf může přát, než vidět dílo mistrů písařů staré několik set let? Manuskript není „jen kniha“. Je to dílo. Opravdické a celistvé. Každá jeho část byla zpracována s velkým úsilím, nesrovnatelně odlišnou metodou než dnešní běžné knihy. To všechno se z nich můžeme učit – barvy, materiály, vazbu, zjišťovat použité nástroje… Manuskripty ale nejsou jen knihy, jsou to jakékoli dokumenty (listy papíru, mapy, papyry, svitky), jež byly napsány rukou.

Z historie do současnosti

A to, že byly manuskripty psány rukou, z nich dělá skvělé učební materiály pro dnešní kaligrafy. I pro ty, kteří se zabývají moderní kaligrafií. Moderní kaligrafie totiž čerpá a vychází z tvarů písmen dávno již napsaných! A když si dnešní moderní kaligraf říká, že vytvořil nový tah, novou variantu písmene, jen ať se podívá do historie, jistě tam najde právě ten svůj vynález ;)

Kam za manuskripty?

Nejvíce jich najdeme na internetu v databázích knihoven v digitalizované podobě. Můžeme si nimi listovat, přibližovat se až neuvěřitelně blízko a vidět tak kodex z britské knihovny stejně dobře jako papilární linie svých prstů. Knihoven, které mají vlastní nebo sdílené katalogy zdigitalizovaných manuskriptů je mnoho, tady jsou některé z nich:

Sama z nich čerpám. Vždycky jsem se do nějaké databáze zakoukala, když jsem psala tenhle článek ;) Kaligraf jim zkrátka neodolá!

Mazlení s obrázky

Ani nemusíte chtít zkoumat písmo, ale jen to, že můžete pozorovat všechny tahy tak zblízka, je zážitek! Můžete přemítat, jaké barvy písař použil, co všechno se skrývá v iluminacích, jestli psal do řádků, nebo měl jen jednu linku, jestli měl těžkou ruku a příliš na brk tlačil…

Kolik příběhů najednou ožije!

Tak si najděte ten svůj :)

S láskou k písmu,

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook