Co nedělat před kaligrafováním 1


autor: Anežka Peroutka

Stává se vám, že někdy se psaní opravdu daří a jindy to zkrátka fakt nejde? První dobrá zpráva: Je to normální! Ale dá se to vylepšit. Poradím vám, jak se z poměru 5 dobrých dnů ku 5 špatným dnům dostat na 9:1.

Je hned několik věcí, které byste před psaním neměli dělat. Tenhle seriál článků o tom, čemu se raději před kaligrafováním vyhnout, začneme kávou.

Kafe?

No jasně, kaligrafové mají taky rádi ten nápoj z Etiopie, ale ti dobří kaligrafové vědí, kdy ho pít. A to rozhodně není před psaním nebo během něj! Káva, tedy spíš kofein, ale i tein z čaje* a další povzbuzující látky s rychlým nástupem ovlivňují výsledky psaní. Při pití kávy (a dalších energiťáků) se nám toto může stát:

  • Ruce se nám budou klepat.
  • Budeme často chodit na záchod.

„No dobře, ale to přece nemá tak velkej vliv, ne?“ Jo, to teda má! Jasně, že se ruce neklepají tak, že nám vypadne pero z ruky, ale malinké třesy a nejistota v držení se projeví na tazích. A kdo by chtěl vlnovku tam, kde má být rovná čára? Kofein a další stimulanty působí na tělo, na nervovou soustavu zvláště. Svaly jsou více stimulovány a není-li tělo na příjem kofeinu naprosto zvyklé, křivých písmenek bude přibývat.

Kofein je diuretikum. Zkrátka po kávě víc potřebujeme čurat. A každé přerušení psaní rozhazuje koncentraci. Zvlášť když pracujete na zlepšování se a máte zrovna poctivý kaligrafický trénink, cesta do komůrky je to poslední, co potřebujete.

* Čaj je vhodnější než káva, protože obsahuje další látky, které oddalují stimulační účinky. Trvá tedy delší dobu, než se tělo nabudí. A povzbuzující účinky jsou rovnoměrně rozloženy do delšího časového úseku.

„Ale vždyť to je o zvyku, mně se ruce neklepou.“

Vážně? Znám špičkové kaligrafy, kteří bez kávy neumí fungovat, ale vždycky, když mají psát, tak kafe „oželí“. Dají si ho dostatečně dopředu nebo potom. Částečně to ale o zvyku je – tělo si na příjem kofeinu zvykne a tak jeho projevy (zvýšená bdělost, stimulace nervové soustavy a další) nejsou tak výrazné. Nejsou tak výrazné, ale přeci jen jsou.

Jak lépe?

Kávu si dejte po psaní a nebo když vymýšlíte, co budete psát. Když vylaďujete kompozici, když si plánujete, jakým inkoustem a na jaký papír budete psát, když zkrátka přímo nepíšete.

Kaligrafické povídání u kávy

Káva může být velmi příjemnou součástí kaligrafie. S mnoha (budoucími) kaligrafy jsem se sešla na povídání o písmu u kafe. Vždycky jsme se sešli, probírali nástroje, barvy, českou kaligrafickou scénu a tak :) Jestli chceš být další, napiš mi.

S láskou k písmu a dobré kávě, Jdu si zrovna jednu dát :)

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook