Štětec z peří


autor: Anežka Peroutka

Ahoj kaligrafové,
nedávno jsem na Facebooku sdílela video se štětcem z ptačího peří. A neuplynul ani týden a já už se pustila do malování a psaní svým novým ptačím štětcem :) A jelikož jsem při experimentování s peřím na vás myslela, nafotila jsem a napsala jsem pro vás návod jak na to. A co je supr? Nepotřebujete kontakty na chovatele plameňáků, stačí když…

štětec z peří

Jak štětec vypadá

Nejdřív si řekněme, o co že to jde: Ptačí štětec tvoří pero (holubí, kachní, slepičí, záleží na jakého opeřence natrefíte ;) a držátko (klacík, tužka, jídelní hůlka). + Si můžeme pohrát se způsobem spojení – peří můžeme přivázat, přilepit, připevnit smrkovou smůlou… meze nekladem' :)

Štětec s ptačího peří není brk na psaní. Je to jasné hned ze stavby pera:

stavba pera

Pero můžeme rozdělit na prapor, osten a brk (Kdo u brku řekl: ahá ? ;) ) Pro kaligrafické štětcování nás zajímá prapor, tedy rozvětvená část pera. Ty drobné vlásky směřující do stran se opravdu nazývají větve. A díky háčkům drží při sobě a toto zaháčkování pomáhá plynulému stékání barvy. A to chcem’! Aby štětec po namočení dlouho vydržel :)

kaligrafie štětcem z peří

Co štětec dokáže

Štětec z peří plynule pouští barvu. Peří je ohebné, měkké, poddajné. To je hlavní jeho vlastnost, se kterou se musíme naučit pracovat. Aby nás peří poslouchalo a ohýbalo se na tu stranu, na kterou chceme. Anebo poslouchejme, co nám perové větvičky (ty vlásky) napovídají. Ony si samy řeknou, kam se s nimy může táhnout. Je to skvělé spojení nástroje a kaligrafa. To natrénujte! Výsledky jsou pak dechberoucí :)

No vážně! Když jsem si vyrobila první štětec z peří, psala jsem si s ním hodinku a nic mě nemohlo odtrhnout. Vznikající linie mě naprosto fascinovaly. Jestli mám doporučit nástroj na relax s kaligrafií, je to právě ptačí štětec

peří na štětce

Návod

Tak si pojďme štětec z peří vyrobit. Je to brnkačka ANEBO si s ním můžeme vyhrát ;) To je na vás, milí kaligrafové. Jdeme na to!

1. Peří – jaké vybrat?

Druhů peří je několik. Většinou si všimneme obrysového peří. Ukažme si, jaká část je pro štětec ideální. Podle toho uzpůsobte na procházkách lov ;)

výroba štětce z peří

Pro výrobu tohoto typu štětce použijeme střední část praporu. Tudíž lepší větší pero. Stačí se pozorněji koukat po zemi, zajít si na procházku do parku a per máte na devět štětců.

2. Vyvařit

Doporučuju peří vyvařit s jarem – odmastit. Ale samozřejmě jemně, aby se větve s paprsky a háčky moc neponičily.

vyvařit peří

Nechte uschnout a najděte si nůž a prkýnko :)

vyvařit peří

3. Správný říz

Ostrým nožem ufikněte část praporu:

oříznutí pera

Jen takové 2 cvak-cvak :) A máte praporek v tomhle tvaru:

štětec z peří návod

* Trubička z brku

Z brku si můžete uříznout trubičku a protáhnout ní pero:

štětec z peří návod

Nebo ho rovnou připevněte na násadku.

4. Násadka

Použít můžete tužku, jídelní hůlku, větvičku. Proč si nezajít na procházku do lesa a nenajít si ten nejpěkněji tvarovaný klacík? ;)
Upevnění je na vás, tvořte podle sebe :) A pochlubte se svými štětci z peří, však víte #kaligrafujeme ;)
Mé dva první vypadají takhle:

Na kurzech jsme štětce z peří vyráběli. Je skvělý, že objevujete nové nástroje. Jen tak dál! :)

Anežka Hradečná

P. S.: Komentáře, fotky, zájem – to jsou ty krásné odměny pro autory článku. Oni pak mají víc chuti se dělit s vámi o další a další kaligrafické poznatky :)

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook