European Lettering Institute


autor: Anežka Peroutka

Představte si slečnu, říká si třeba Ája. Je jí 19, v květnu bude maturovat a ne a ne si vybrat, kam půjde na výšku… Všechny maturitní otázky má krásně napsané – věnuje se totiž kaligrafii. Tu by šla studovat hned! Ale na tu přece škola není…

O pětadvacet let starší Martin se taky věnuje písmu. Spíš než psaní, písmena spíš kreslí a zabývá se jimi z typografického hlediska. Ale chtěl by si své znalosti a dovednosti rozšířit. Ideálně, kdyby se mu nějaký mistr mohl věnovat dlouhodobě. Co s tím?

Naštěstí

Naštěstí tu je cesta. Sice je delší než z Prahy do Valašských Klobouk, ale je! Oba dva (budoucí) kaligrafy/písmaře povede na západ, dost možná vzduchem, pak po silnici do Západních Flander, do vlámského města Bruggy. Města, které je plné dvojčat pražských dlážděných uliček. Města, ve kterém milovníkům písma přechází zrak, protože domy mají malovaná čísla popisná, obchody zdobí do kamene tesané písmo vývěsních štítů a také, nejen pro snílky, tu jsou vodní kanály, přes které se ohýbají kamenné a mechem porostlé mosty.

Vysoká škola kaligrafie

A uprostřed té nádhery, nedaleko větrných mlýnů, ji najdete. Vysokou školu kaligrafie a písma :) Je tam, opravdu. Jediná široko daleko. Jediná, jež kombinuje kaligrafii s digitálním zpracováním písma. Jediná škola, kde se klade důraz na spolupráci mezi kaligrafií a typografií, mezi tělem a linií, mezi prostředím a výsledkem, mezi…

Instagram: europeanletteringinstitute
Facebook: European Lettering Institute
Web: letteringinstitute.com

European Lettering Institute (ELI)

Říká si po anglicku. Je totiž mezinárodní. Letos má 16 studentů, polovina je z Belgie a druhá se poskládala z cestovatelů z celého světa – z Anglie, Ruska, Kolumbie, Argentiny, Španělska, Tchajwanu a z Čech. Je to tak ;) Je to o tři roky starší Ája z úvodního příběhu. Studuju na ELI! Fakt. Pohádka! :) Povím vám dál, jak to na ELI chodí:

Běžný školní den

Školní dny jsou tři v týdnu; pondělí, úterý a čtvrtek. Začínáme obvykle v 9.30 a ze školy vycházíme v půl páté, nebo později, záleží, jestli s ostatními něco řešíme, nebo ne. Výuka je individuální. Přece jen, 16 studentů není mnoho. Navíc jsou to všechny ročníky dohromady.

Každý student pracuje individuálně na zadaném úkolu. Ředitelka Lieve, hlavní lettering artist*, obchází studenty a dává zpětnou vazbu. Když se rozpovídá a odběhne trošku dál od tématu, vždycky to stojí za to. Když mluví se mnou (Hned na začátku odhalila, že takové myšlenky hltám.), dostává se k filosofii a psychologii a oné hloubce, která je a měla by být v kaligrafii skryta. Myšlenky si sbírám, zapisuju a dál rozvíjím. Chtěla bych tady na blogu založit další kategorii na způsob filosofie kaligrafie / za písmem skryto / něco podobného ;)

Školní den je rozdělen do dvou 3hodinových bloků, mezi nimiž je společný oběd.

*Nevím, jestli je české slovo „písmař“ v užívání, ale kdyby ano, tak je nejvhodnějším ekvivalentem, myslím.

Studijní program a titul?

Jak tu píšu, učení je individuální. Lieve každému dává úkoly, které se danému studentovi hodí splnit, tedy se jim věnovat. Všichni jedou podle jasného programu, ten základní je sestaven na 3 roky. Ale jeho přesnou strukturu zná jen ona, protože Lieve úkoly dávkuje tak, jak je potřeba :)

Dál se na ELI můžete přihlásit do rozloženého studia, myšleno tak, že jeden rok programu vám reálně zabere roky dva. A studovat můžete i navazující program nebo specializaci. Načíst si o tom můžete na stránkách školy: letteringinstitute.com

European Lettering Institute je soukromá škola. Platí se školné. Bývali by byli absolventi získali titul, kdyby bylo v belgické akreditační komisi dost lidí, kteří rozumí písmu. Ale poněvadž tomu tak není, žádný titul studenti nezískávají. Na tom přece ale nezáleží, ne?

Vždyť studovaní kaligrafové si můžou před jméno napsat kolik písmenek chtějí ;)

S láskou k písmu,

Ája z příběhu si na ELI cestu našla, ale Martin je jen vymyšlený, nebo přece jen se do Brugg vypraví další Čech studovat kaligrafii?

Kaligrafické novinky s tipy, nové termíny kurzů a kalisetkání do schránky:
Anežka Peroutka
kaligrafka
kaligrafka@anezkaperoutka.cz
+420 605 830 613
Obchodní podmínky
Instagram
Pinterest
YouTube
Facebook